Friday, December 5, 2008

Σε κενό νόμου τα Επαγγελματικά Λύκεια

Στην πρόσκληση που απηύθυνε στον επίτροπο Παιδείας κ. Figel να επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στην παρουσίαση έρευνας που διεξάγεται σε ευρωπαικό επίπεδο για την επαγγελματική εκπαίδευση εξαντλήθηκε η παρουσία του Ευ. Στυλιανίδη στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Παιδείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Bordeaux της Γαλλίας.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, ο Έλληνας υπουργός Παιδείας παρουσίασε στους ομολόγους του "όλες τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Ελλάδα για την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης μέσα από τα νέα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και τη διασύνδεσή τους με την αγορά εργασίας". Εκείνο που ξέχασε να αναφέρει είναι ότι σε λίγο ολοκληρώνεται το πρώτο τρίμηνο στα σχολεία και ακόμα δεν έχει προωθήσει τη νομοθετική ρύθμιση για το σύστημα πρόσβασης των αποφοίτων των Επαγγελματικών Λυκείων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Που, προσοχή, θα ισχύσει φέτος.
Σε προηγούμενη παρέμβασή του, ο υπουργός είχε δεσμευτεί ότι η ρύθμιση θα προωθηθεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες. Ακόμη όμως δεν έχει εκδηλωθεί νομοθετική πρωτοβουλία παρ' ότι έχει εξαγγελθεί από τον Ιούνιο. Συμβαίνει μάλιστα το εξής ευτράπελο: Τα σχολεία λειτουργούν σαν να υπάρχει ο νόμος και οι μαθητές των ΕΠΑΛ έχουν διαχωριστεί σ' αυτούς που θα δώσουν με το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων και σ' αυτούς που θα προσπαθήσουν να περάσουν στα ΤΕΙ με ειδικές εξετάσεις. Και προετοιμάζονται τα παιδιά χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς θα ισχύσει.
Στα τμήματα των πανελλαδικών, πάντως, φοιτούν ελάχιστοι. Οι περισσότεροι μαθητές που θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν εγγραφεί στα τμήματα που προετοιμάζουν για τις ειδικές εξετάσεις στα ΤΕΙ. Τουλάχιστον, εκεί μπορούν να ψυχανεμιστούν ότι πάνω κάτω θα ισχύσει το καταργηθέν σύστημα. Αν είναι όμως να συμβεί αυτό, γιατί δεν φέρνει τη ρύθμιση στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας να λήξει αυτή η εκκρεμότητα;
Τελικά αυτός ο υπουργός μόνο σε τρία θέματα μπορεί να περηφανεύεται για την ταχύτητά του. Στην καρατόμηση του βιβλίου της Ιστορίας. Στην αναδίπλωση με τα Θρησκευτικά. Και τέλος με τα κολέγια που ούτε καν ως θέμα συζήτησης δεν το έθεσε στο άτυπο συμβούλιο υπουργών παρ' ότι του ζητείται από το σύνολο των Συγκλήτων των πανεπιστημίων της χώρας.

Π. ΣΤΕΦΑΝΑΚΟΥ
Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗΣ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΕΙΡΑΙΑ
Δ/ΝΣΗ: ΠΕΙΡΑΙΩΣ 95 – ΠΕΙΡΑΙΑΣ Ημερομηνία : 2/12/2008
Τ.Κ 18541 ΑΡ. ΠΡΩΤ. 190
ΤΗΛ. 210 4823172
E-mail: elteepeir@mail.gr
Site:http://elteepeir.googlepages.com



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΛΤΕΕ Πειραιά συγκροτήθηκε ως εξής:

Πρόεδρος Μοσκοβάκη Ευανθία
Αντιπρόεδρος Φαράσογλου Ανδρέας
Γεν. Γραμματέας Παντή Ελευθερία
Οργανωτικός Γραμματέας Μάγκουρας Ιωάννης
Ταμίας Καλαιτζόγλου Ελευθέριος
Μέλος Λυμπέρη Ειρήνη
Μέλος Ανδρούτσος Νικόλαος


Το διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που
μας τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους στην Γενική Συνέλευση και τις εκλογές.
Θεωρουμε υποχρέωσή μας να δηλώσουμε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια
για να δυναμώσουμε την Ένωσή μας και το συνδικαλιστικό κίνημα της Τεχνικής Εκπαίδευσης.



Για το Δ.Σ. ΕΛΤΕΕ ΠΕΙΡΑΙΑ




Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ





ΜΟΣΚΟΒΑΚΗ ΕΥΑΝΘΙΑ ΠΑΝΤΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ